KVALITET SUŠENJA U NAŠIM SUŠARAMA

suvovoce Utvrđeno je da sušeno voće, povrće i druge namirnice imaju visoko očuvane biološke i hranjive vrednosti posebno kada se suše u zatvorenom sistemu sušenja.


POSTIZANJE MAKSIMALNOG KVALITETA PROIZVODA KOJI SE SUŠI

suvovoce Da bi se dobio maksimalan kvalitet potrebno je proizvod sušiti na što nižoj temperaturi, ali tada se po pravilu produžava vreme sušenja što je nepovoljno.

Da bi se skratilo vreme sušenja (što je povoljno) i sušilo na niskoj temperaturi (što je takođe povoljno) neophodno je sušiti što suvljim vazduhom – tj. vazduhom od koga je prethodno oduzeta vlaga. Da bi se to obezbedilo, vazduh je potrebno maksimalno ohladiti, što garantuje odstranjivanje vlage iz njega, a zatim ga zagrevati i koristiti za sušenje, jer tada vazduh ima najveći potencijal sušenja tj. preuzimanja vlage.

Ovaj važan princip obezbeđuju naši uređaji jer poseduju zonu sušenja namirnica i zonu sušenja vazduha. Pa ćete tako u sušarama za zatvorenim sistemom na nižoj temperaturi sušiti istim učinkom kao u otvorenom sistemu na višoj.
Zašto?
Visoke temperature, kada se neadekvatno primenjuju, mogu da uspore proces sušenja zato što se tada stvara kora na površini ploda koja blokira isparavanje vode i na taj način usporava sušenje.

Sušenje na nižoj temperaturi povećava kvalitet sušenog proizvoda zato što su bolje očuvane nutritivne vrednosti proizvoda (vitamini, pektini, aromatična jedinjenja, jedinjenja minerala i td.).
Proizvodu je očuvana boja
– zato što nema ubacivanja novog vazduha, pa tako ni ubacivanja svežeg kiseonika koji je čest uzročnik promene boje oksidacijom.

Kondenzacioni zatvoren sistem omogućava čak i sušenje bez prisustva kiseonika, odnosno sušenje u atmosferi inertnog gasa (npr. azota ili ugljendioksida), kada se dobija osušen proizvod izuzetnog kvaliteta.

Pošto nema ubacivanja novog vazduha, nema ni ubacivanja prašine, pa tako proizvod ostaje čist, za razliku od onog u otvorenom sistemu gde se vazduh pun prašine stalno ubacije, a ona ostaje na lepljivom slatkom voću!