ZAŠTO JE SUŠENJE NAJBOLJI NAČIN KONZERVIRANJA HRANE?

1. Sušenje je PRIRODAN način konzerviranja – bez upotrebe hemijskih sredstava.

Na tržištu hrane raste potražnja za proizvodima koji su konzervirani bez konzervansa i hemijskih sredstava, a to se postiže SUŠENJEM.

Sve može da se suši , A ONO ŠTO JE SUVO ne može da se pokvari i posle dužeg perioda čuvanja ZATO ŠTO NIŠTA NE MOŽE DA ŽIVI BEZ VODE (koja je odstranjena iz namirnica kada su suve) pa tako ni gljivice ni bakterije koje inače i dovode do kvarenja hrane.

Sušenjem se najbolje čuvaju nutritivne vrednosti namirnica i stalna su preporuka zdrave ishrane.

NAŠ PRISTUP U POTPUNOSTI UVAŽAVA ZAHTEVE TRŽIŠTA ZA ZDRAVOM ISHRANOM I OTUDA IZBOR DA SE BAVIMO proizvodnjom opreme za sušenje.

optimonia logo
2. Sušena namirnica ne zahteva trošenje energije prilikom čuvanja (što nije slučaj sa konzerviranjem smrzavanjem).

Na superiornost konzerviranja sušenjem utiče i činjennica da je korišćenje energije za obavljanje procesa jednokratno (za razliku od zamrzavanja gde se energija koristi konstantno kako bi održali uslove niske temperature), a skladištenje i način čuvanja osušenih namirnica veoma jednostavno.

Bitna prednost sušenja u odnosu na druge načine konzerviranja je ta da se potapanjem u vodu, sušene namirnice mogu koristiti kao sveže tj. kvalitet namirnica se sušenjem pa ponovnim vraćanjem vlage ne narušava i ne razlikuje bitno od kvaliteta svežih.

optimonia logo Najveća prepreka široj primeni konzerviranja sušenjem predstavlja relativno visoka cena te vrste postupka zbog velikog utroška energije.
Mi smo sigurni da je uvođenje tehnologije kondenzacionog sušenja (na čemu je bazirana sušara OPTIMONIA "ZS") u proizvodnju, savladana i ova prepreka.

Budućnost u konzerviranju hrane pripada sušenju.

Ubeđeni smo da će vremenom upotreba hemijskih sredstava biti sve više i više ograničavana i svedena na zakonsku minimalnu meru. To je proces koji će u budućnosti slediti sve zemlje u svojim normativima, pa je naša preporuka svima koji se bave proizvodnjom i prometom hrane da se na vreme pripreme kako se ne bi suočili sa sužavanjem tržišta za plasman svojih proizvoda.

Prirodni načini konzerviranja ostvaruju se u komorama koje simuliraju prirodne uslove (hladnjače i sušare).

U zatvorenom sistemu sušenja koji mi proizvodimo OBEZBEĐENI SU USLOVI KOJI SU PRESLIKANI IZ PRIRODE I MOGU U POTPUNOSTI SIMULIRATI PRIRODNE USLOVE.